Hoe werkt botulinetoxine?

Botulinetoxine werkt op de plaats waar de zenuwuiteinden verbinding maken met de spiervezels.

Om een spiervezel te laten aanspannen, geeft het uiteinde van de zenuw, die de spiervezel aanstuurt, de spiervezel een prikkel in de vorm van de boodschapperstof acetylcholine. Deze stof komt vrij uit het uiteinde van de zenuw en bindt vervolgens aan ‘ontvangers’ (receptoren) op de spiervezel. Botulinetoxine voorkomt dat acetylcholine vrijkomt uit het zenuwuiteinde en voorkomt zo dat de zenuw de spiervezel kan aanzetten tot samentrekken.

Spierverlamming

Op deze manier veroorzaakt botulinetoxine een (tijdelijke) verlamming van de spier. Hiervan wordt gebruik gemaakt bij de behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met voortdurend overmatig (en vaak onwillekeurig) aanspannen van de spieren, bijvoorbeeld dystonie, spasticiteit na een CVA, spitsvoet, torticollis, blefarospasme en sommige stemproblemen.

Zweetklieren

Ook de zweetklieren worden aangestuurd door acetylcholine afkomstig uit het uiteinden van zenuwvezels. Botulinetoxine is daarom ook een effectief medicijn om overmatig zweten (hyperhidrosis) van de oksels mee te behandelen.